Het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw, dat zich richt op duurzaamheid in woningbouw, wint steeds meer aan kracht. Dit belangrijke initiatief wordt inmiddels ondersteund door meer dan 130 organisaties, waaronder de gemeenten Bunnik, Veenendaal, Amstelveen, Utrecht, Leiden, de West-Friese gemeenten en Haarlem, ontwikkelende bouwers zoals Ballast Nedam Development, Bolton Groep, Dura Vermeer Midden West en Trebbe, en andere organisaties, zoals Triodos Bank, Rabobank-regio’s, NL Greenlabel en VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners). Eerder dit jaar heeft ook de eerste woningcorporatie, Kennemer Wonen, het convenant ondertekend. De provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht nemen hun verantwoordelijkheid om samen met alle ondertekenaars het convenant te blijven ontwikkelen.
Wat is het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw?
Het doel is om duurzaamheid te integreren in woningbouwprojecten en zo bij te dragen aan een toekomstbestendige en leefbare omgeving. De zes hoofdthema’s van het convenant zijn:
Waarom is hout belangrijk in dit convenant?
Centrum Hout is een van de mede-ondertekenaars van het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw. Hout speelt een cruciale rol in het behalen van de doelen van het convenant. Hout is een hernieuwbaar materiaal dat CO₂ opslaat, wat bijdraagt aan een lagere CO₂-uitstoot. Bovendien is hout energie-efficiënt in productie en verwerking en zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Door technieken zoals houtskeletbouw (HSB) en kruislaaghout (CLT) te gebruiken, en door houten componenten zoals trappen, kozijnen en deuren te integreren, kan de bouwsector significant verduurzamen.
Meer weten over dit initiatief? Kijk op de website www.toekomstbestendigbouwen.nl . We raden je ook de podcastserie ‘Toekomstbestendig Bouwen’ aan. In deze podcast geeft Zegert van der Linde een verdieping op de 6 pijlers van duurzaam woningen bouwen. De podcast is beschikbaar via Spotify of https://toekomstbestendigbouwen.nl/podcast/