{{ showmenu }}

- Centrum Hout

Hoe blijven bossen CO₂ opslaan ondanks houtkap en bosbranden?

Uit recent onderzoek blijkt dat bossen wereldwijd een krachtig wapen blijven in de strijd tegen klimaatverandering, dit ondanks het toenemend aantal bosbranden en andere bedreigingen, mede als gevolg van klimaatverandering. Zo hebben bossen wereldwijd gemiddeld 3,5 miljard ton CO₂ per jaar opgenomen. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen. Dit benadrukt het belang van duurzaam bosbeheer en het verantwoord gebruik van hout.

Bossen zijn niet alleen een bron van hout, maar ook een onmisbare partner in het vasthouden van broeikasgassen. Toch staat de capaciteit van bossen om CO₂ op te nemen wel degelijk onder druk, stelt een wereldwijde studie in Nature. Met name in de boreale bossen op het noordelijk halfrond (Alaska, Canada en Rusland) is de CO₂-opslag met 36 procent gedaald. De oorzaken zijn bosbranden, insectenplagen en de opwarming van de bodem. Gelukkig blijkt ook dat de toenemende uitstoot van koolstof in sommige regio’s gecompenseerd wordt door het opnieuw laten groeien van secundaire bossen, herbebossing en duurzaam beheer van gematigde bossen. Dit benadrukt het belang dat we ons blijven inzetten voor de bescherming en uitbreiding van bossen, vooral in het licht van de groeiende vraag naar hout als bouwmateriaal.

Gecertificeerd hout biedt hier een duurzame oplossing: het zorgt ervoor dat hout op een verantwoorde manier wordt geoogst en dat er voldoende nieuwe bomen worden aangeplant om de natuurlijke kringloop voort te zetten.

Bij Centrum Hout zijn we ons bewust van de delicate balans tussen houtproductie en bosbehoud. We promoten het gebruik van gecertificeerd hout als een duurzame manier om te bouwen. Zo kunnen we de CO₂-absorberende kracht van bossen benutten zonder hun integriteit te ondermijnen.

Wil je meer weten over met duurzaam hout? Bezoek dan de pagina Duurzaamheid – Centrum Hout op deze website. Meer weten over de keurmerken voor hout? Ga dan naar Keurmerken – Centrum Hout.

Bron: Bossen blijven volop CO2 opslaan, ondanks houtkap en bosbranden | Inter Press Service (ipsnews.be)

  • terug
    naar
    overzicht