{{ showmenu }}

Helmer Weterings - Centrum Hout

  • #houtbouw
  • #bouwsector
  • #milieuprestatie
  • duurzaamheid
  • #Biobased
  • #CirculaireEconomie
  • lca

De wereld van houtproducten evolueert snel, en dit heeft invloed op de manier waarop we hun levenscyclus analyseren.

De momenteel aangehouden uitgangspunten voor hergebruik, recycling, stort en verbranding van houtproducten nadat ze vrijkomen uit de gebouwde omgeving zijn verouderd. Wageningen Food & Biobased Research (WUR) en Centrum Hout hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar het ophalen van actuelere kengetallen en doen een voorstel voor het actualiseren van de forfaitaire Einde Leven Scenario’s in de Nederlandse Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken (NMD).

Wat betekent dit voor de houtsector?

Dankzij de resultaten van dit onderzoek kunnen we nu beter inspelen op de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Houtproducten worden op steeds efficiëntere manieren verwerkt wanneer ze aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Hierdoor kunnen de milieuprestaties van bouwwerken verder verbeteren. Deze stap is essentieel voor het bevorderen van een circulaire economie in de bouw, waarin grondstoffen langer in omloop blijven en hergebruik gestimuleerd wordt.

Voorstel bij de Nationale Milieu Database

Het voorstel met de nieuwe data is inmiddels ingediend bij de Nationale Milieu Database (NMD), die de Bepalingsmethode beheert. Het volledige rapport kan je hier vinden: Nieuwe hergebruik- en recyclingdata voor houtproducten.

Waarom dit project belangrijk is

Dit rapport maakt deel uit van een groter project dat wordt gesteund door meerdere stakeholders. Samen werken zij aan het beter zichtbaar maken van de milieuvoordelen van biobased bouwmaterialen. Een eerder rapport in deze reeks presenteerde een voorstel om de biogene koolstofopslag van houtproducten te waarderen. Je kunt dat rapport hier lezen: Waarde van biogene koolstofopslag.

Wat komt er nog aan?

In het kader van dit project verschijnt binnenkort, mogelijk al volgende maand, een derde rapport. Dit rapport zal verdere inzichten bieden in de milieu-impact van biobased materialen en hoe we deze nog beter kunnen waarderen in de bouwsector.

Toekomstige impact op de bouwsector

Met deze nieuwe data kunnen bouwprojecten duurzamer en efficiënter worden ontworpen. Dit helpt niet alleen om de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verkleinen, maar versterkt ook de rol van hout als veelzijdig bouwmateriaal. Door beter geïnformeerde keuzes te maken, kunnen bouwers, ontwerpers en beleidsmakers bijdragen aan een circulaire en milieuvriendelijke toekomst.

Het project heeft financiering ontvangen van TKI Agri-Food onder projectnummer LWV 20.289

  • terug
    naar
    overzicht