{{ showmenu }}

Helma van Remmerden - Centrum Hout

  • prestatie
  • onderhoud
  • bouwen met hout
  • circulariteit
  • GWW

De Bouwcampus lanceert het dashboard Materialen met Toekomst: Hout in de GWW. Het dashboard bevat ervaringsverhalen over het gebruik van hout en andere biobased materialen bij fiets- en voetgangersbruggen. Evenals een routekaart om zelf aan de slag te gaan.

Achtergrond

In Nederland ligt circa 137.000 kilometer aan wegen, 6.200 kilometer aan vaarwegen en er zijn vele duizenden viaducten en bruggen. Veel van deze infrastructuur nadert het einde van  haar levensduur. 85.000 bruggen zijn toe aan vervanging op korte termijn. Hoe realiseren we dit op een zo efficiënte en duurzame manier? Met zo min mogelijk afval en met zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen?

Het gebruik van hout (en andere biobased materialen) kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze verduurzaming. Hout, afkomstig van duurzaam beheerd bos, is een hernieuwbare grondstof, CO2-neutraal en vergt weinig productie-energie. Daarnaast wordt al eeuwenlang met hout gewerkt en zien wij al mooie voorbeelden binnen de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Denk aan houten damwanden, sluisdeuren, geleiderails, en portalen, maar ook fiets- en voetgangersbruggen.

Focus

Vanuit een ketensamenwerking “Hout in de GWW” is een keuze gemaakt voor een focus op de biobased fiets- en voetgangersbruggen binnen alle GWW toepassingen. Vergeleken met verschillende toepassingen in de GWW heeft de fiets- en voetgangersbrug, gezien de grote van de vervangingsopgave, een grote milieu-impact. Uit onderzoek (van o.a. BECO) is gebleken dat een fietsbrug van hout (Azobe) een lagere MKI (Milieu Kosten Indicator) heeft dan een variant in beton, staal en composiet. Nederland telt momenteel al veel houten bruggen maar er is een tendens merkbaar dat deze steeds vaker worden vervangen door varianten van overwegend staal en beton. Met een traject rondom biobased en circulaire fietsbruggen bieden we inspiratie en delen we kennis vanuit het veld, waarin we streven naar zoveel mogelijk duurzame bruggen, die zowel circulair als biobased zijn.

Neem een kijkje

Klik hier om naar het dashboard te gaan. Onder het kopje “aan de slag” vind je de routekaart met handige websites en linkjes naar artikelen.

Mede mogelijk gemaakt door

Een vijftal partijen maakten het traject (financieel) mede mogelijk: RijkswaterstaatCentrum Hout, de Provincie Noord-Holland vanuit de P12 en FSC Nederland. Het traject wordt ondersteund vanuit De Bouwcampus.

 

  • terug
    naar
    overzicht