Nederland geen houtland? Wilco Lubbers van De Groot Vroomshoop vindt die opvatting volledig onterecht. “Het valt me op dat veel mensen dénken dat er weinig in hout gebouwd wordt in Nederland. Dat is niet waar. Ik snap ook wel hoe deze perceptie ontstaat, dat komt omdat het hout niet zichtbaar is in de bouw in Nederland. Maar dat wil dus niet zeggen dat het er niet inzit…”
“Een dak is vaak al volledig van hout. Net als een dakkapel. Wij maken veel hsb-gevelelementen. Het kader van de woning is dan van beton, maar de invulling, zoals panlatten, sporen, vloeren en wanden, zijn vaak van hout. En dan heb ik het nog niet over de knieschotten, muurplaten, trappen, deuren, kozijnen en dergelijke in een woning. In de standaard seriematige woningbouw in Nederland geldt; als er een hellend dak op zit is het zo goed als altijd met hout gebouwd. Dat is zo gewoon, dat het blijkbaar niet bijzonder is.
“Door toevoegingen als gevel- en isolatiematerialen zien veel mensen niet dat veel in hun woning van hout is. En lijkt de stap naar volledige hsb-woningen in Nederland een (te) grote. Maar als een derde van de woning al van hout is, dan is die stap dus veel kleiner dan je denkt. En dat is maar goed ook, want volledige houtskeletbouw kent grote voordelen.”
“De laatste tijd zie ik het in de media regelmatig terugkomen. Dan wordt een hoogbouwproject getoond in hybride constructie met beton of staal en hout. En dan zijn we in de houtbranche met z’n allen trots dat we dat deels in hout doen. Mooi natuurlijk, maar in de seriematige woningbouw in Nederland zit dus al lang voor gemiddeld 30% aan hout en daar hebben we het niet over…
Ook CLT (Cross Laminated Timber; kruislaaghout) krijgt in Nederland nu veel aandacht, bijvoorbeeld in het tv-programma Tegenlicht over houtbouwers. Een prima oplossing voor bijvoorbeeld villabouw, woongebouwen en kantoren, maar dat is voor de seriematige woningbouw wel een relatief dure oplossing. Toch moeten ook de grote woningbouwers over naar duurzaamheid. En het financieel aantrekkelijke alternatief is er al, houtskeletbouw. Van beton naar een CLT-casco is dan dus vrij prijzig voor grondgebonden woningen, je kunt voor die categorie daarom beter naar een volledige hsb-woning of hybride oplossingen gaan.”
“Omdat we veel hout dus prefab in woningen toepassen, zie je het fysiek niet zitten. Er liggen pannen op het houten dak en er zit witte bekleding onder het dak, waardoor het hout weggewerkt is. Wij bouwen zelf duurzaam, modulair en circulair. De elementen zijn uit elkaar te halen en weer opnieuw voor een andere toepassing te gebruiken. We lijmen de elementen niet, maar we spijkeren en schroeven ze, waardoor we geen afvalproducten overhouden.”
“Houtskeletbouw is een beproefd systeem, we doen het al tientallen jaren in Nederland. Denk aan wanden, daken, bergingen, maar ook complete hsb-woningen. En dan heb ik het over op maat gemaakte, circulaire, duurzame houtproducten met keurmerk, afkomstig uit naaldbossen in Europa. Producten die ontzettend lang meegaan, net zo lang en zelfs langer dan een huis meegaat. Wijzelf alleen al bouwen 3000 houten daken en 8000 houten bergingen per jaar! Zeg dan nog maar eens dat Nederland geen houtland is. Dat we geen hsb-woningen willen, lijkt de tendens en dat is vreemd omdat we het dus al lang doen. Het is al de norm. Alleen we doen het nog niet vaak genoeg volledig in hout.”
“De voordelen van volledige houtskeletbouw spreken voor zich. Je kunt dankzij prefab snel bouwen. Er zijn minder handjes op de bouw nodig. Je hebt minder en lichtere transportbewegingen nodig (en dus minder stikstofuitstoot). Je kunt heel ver gaan met biobased componenten. Isolatie op de bouw is niet meer nodig. Je bent ook meteen goed voorbereid op komende BENG-eisen. De definitieve BENG-eisen zijn een overwinning voor houtskeletbouw.”
Denk je in prefab, modulair, duurzaam, flexibel en biobased bouwen, dan denk je dus in houtskeletbouw. We hebben echter nog een wereld te winnen om dit bij de mensen tussen de oren te krijgen. Maar die stap naar volledig hsb is een veel kleinere dan je denkt en de urgentie om daar te komen is groter dan ooit.”
Wanneer ga jij voor volledige houtskeletbouw/houtbouw in de woningbouw?