De noodzaak tot het upgraden van de bestaande woningvoorraad dringt steeds meer door tot iedereen. Een woonhuis dat niet meer voldoet, wordt vaak afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Maar erg duurzaam is dat niet. Renovatie is vaak beter.
Revitalisatie kan met verschillende ingrepen en vormt een aantrekkelijk en reëel alternatief voor sloop en nieuwbouw
Het betekent in ieder geval dat het gebouw een langere levensduur krijgt en dat veel materialen hergebruikt worden. En het is wel degelijk mogelijk om, uit oogpunt van milieu en duurzaamheid, per saldo een beter resultaat te bereiken met renovatie, dan met nieuwbouw.
Niet onbelangrijk, bewoners kunnen weer terug naar hun eigen plekkie waar ze al jaren wonen tussen vaak dezelfde buren. Hun omgeving verandert niet, alleen het comfort en de kwaliteit van hun eigen woning neemt toe.
Woningbouwcoöperaties hebben hier steeds meer oog voor. Zo mocht Salverda Bouw in opdracht van woningbouwvereniging Triada 20 woningen in Hattem -die rond 1965 gebouwd zijn- duurzaam renoveren. Er werd bewust niet gekozen voor slopen. De woningen werden wel volledig gestript, waarbij de tussenmuren en verdiepingsvloeren behouden bleven.
Voor de huurders van de woningen werd tijdelijk andere woonruimte geregeld. De uitdaging bij dit project was dan ook de woningen zo snel als mogelijk wind- en waterdicht krijgen. Voor de gevels werd Tifa Lemele gevraagd mee te denken, want als het snel moet, dan komen prefabriceren en houtskeletbouw al snel bovendrijven.
Via BMN Bouwmaterialen Zwolle werd ik betrokken bij het bouwteam. In blokken van 5 woningen werden de woningen tot aan het betonskelet gestript. In overleg met de aannemer hebben we besproken hoe we de engineering aan moesten pakken, wat we tegen zouden gaan komen tijdens het strippen, hoe we alles moesten vertalen in prijs en detailleringen etc. En uiteraard de belangrijkste vraag; “Hoe krijgen we het zo snel mogelijk wind- en waterdicht, rekening houdend met de huidige energienormen?” Met dit doel gingen we aan de slag.
Doordat we vanuit onze fabriek zowel houtskeletbouw-gevelelementen als houten kozijnen leveren, waren we bij dit project in staat dit razendsnel in complete elementen te combineren en prefabriceren. We merken nog weleens dat bij projecten waarbij dit niet het geval is, er problemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld rondom detailleringen die op de bouwplaats toch niet goed blijken te passen. Nu waren we in staat complete gevelelementen met afgelakte, beglaasde houten kozijnen in recordtijd te leveren.
Groot voordeel van het werken in een bouwteam, is dat je met elkaars kennis en betrokkenheid uitdagingen snel het hoofd kunt bieden. Om een sprekend voorbeeld te geven; de vleermuizen die sinds jaar en dag in de woningen huisden, moesten na renovatie kunnen terugkeren. In overleg hebben we daarom vleermuiskasten aangeleverd gekregen, die we rechtstreeks in de houtskeletbouwgevels hebben ingebouwd. De gevels werden vervolgens deels bekleed met leien.
Elke week stond er een blok van 5 woningen op ons te wachten. Wij kwamen met de prefab elementen naar de bouwplaats en zo hebben we in een week of acht alles af kunnen ronden.
Dankzij het gemak van prefab en de flexibiliteit van houtskeletbouw is het mooi om te zien wat je dan bij een renovatieproject allemaal kunt bereiken. En hoe je oude woningen dus prima duurzaam kunt upgraden naar nieuw!