{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • prestatie
  • onderhoud
  • bouwen met hout
  • circulariteit
  • GWW

Onlangs is het handboek Hout in de Grond-, weg- en waterbouw na ca. 20 jaar herzien. Het nieuwe handboek wil de milieuvoordelen van hout in de GWW onder de aandacht brengen. In de nieuwe digitale versie is er met name meer aandacht voor goede detaillering, nieuwe technieken en hergebruik. Want ook binnen de GWW kan hout circulair ingezet worden.

Milieuvoordelen

Ook in de GWW sector gelden de milieuvoordelen van hout. Hout slaat CO2 op, is makkelijk te bewerken en op een goede manier toegepast kan het hout eeuwenlang meegaan, ook in de GWW. Wereldwijd zijn er allerlei voorbeelden van goed onderhouden houten objecten die eeuwenlang meegaan;  de staafkerken in Noorwegen en de verkeersbruggen in het Amerikaanse New England zijn slechts twee voorbeelden. In Nederland zijn de afgelopen jaren belangrijke bruggen gebouwd van hout, zoals in Groningen, Sneek en Harderwijk.

Detaillering

In het nieuwe handboek is met name rondom de detaillering veel verbeterd. Er is beter uitgelegd hoe problemen met vocht en mogelijke aantasting voorkomen kunnen worden. Door een goede detaillering kan het insluiten van vocht voorkomen worden. Door juist ontwerp, uitvoering en onderhoud kan een kunstwerk van hout écht heel lang mee. Een lange levensduur is natuurlijk ook prettig vanuit duurzaamheidsoogpunt!

Circulariteit

Ook in de GWW speelt circulariteit een steeds grotere rol. Ook vanuit het circulair denken is hout goed toe te passen in GWW. Er zijn inmiddels legio voorbeelden dat hout uit damwanden een tweede leven krijgen in bijvoorbeeld een brug. Maar ook andere vormen van circulariteit kom je in de markt steeds meer tegen. Dit handboek besteed daarom ook aandacht aan circulariteit.

Nieuwe technieken

In de afgelopen 20 jaar zijn er ook meer nieuwe technieken bijgekomen die de levensduur of andere eigenschappen van hout verbeteren. Bijvoorbeeld houtmodificatie. In het nieuwe handboek wordt hier dan ook aandacht aan besteed, zodat de laatste stand van zaken meegenomen kan worden in het ontwerpen van houten kunstwerken.

Interesse in het handboek? Klik hier

  • terug
    naar
    overzicht