{{ showmenu }}

Iris De Feijter - De Morgen

  • kansen voor hout
  • bouwen met hout
  • prestatie
  • duurzaamheid
  • innovatie
  • efficiency

Naast Mjøstårnet in Noorwegen, de Weense HoHo-toren, The Dutch Mountains in Eindhoven (2022), de Londense Oakwood Tower (nog in planfase), plannen voor een 350 meter hoge toren in Tokio, zijn ook onze zuiderburen nu bezig met houten wolkenkrabbers. Eentje in Antwerpen, een ander in Anderlecht. De Belgische krant De Morgen wijdde er een groot artikel aan. Hieronder een verkorte versie. 

Mocht je nu denken: waarom willen we in godsnaam weer torens van hout bouwen? Het antwoord is heel simpel: het milieu. Hout is het duurzaamste, meest milieuvriendelijke en vlotst herbruikbare materiaal dat we hebben op onze planeet. Een houten wolkenkrabber bouwen geeft maar liefst 75% mínder CO2-uitstoot dan eentje in gewapend beton, berekende wetenschapper Michael Ramage van het Centre for Natural Material Innovation in Cambridge University. Dat is niet niks. Zeker als je weet dat de bouwsector bij de oppervervuilers hoort. Hout doet het omgekeerde: dat haalt uit CO2 de lucht. De koolstof blijft voorgoed in het hout, tenzij je het verbrandt of laat wegrotten. Natuurlijk stoot de houtproductie – kappen, zagen, assembleren, transporteren – ook broeikasgas uit. Maar dat is veel minder dan het kan opslaan. Met andere woorden: hout is koolstofnegatief. Wie een houten flatgebouw zet, bouwt dus met CO2.

Brandveiligheid en andere voordelen
Dat we vandaag solide, brandveilige wolkenkrabbers kunnen maken in hout is allemaal dankzij kruislaaghout. Beter bekend als cross laminated timber of CLT. Dit is een industrieel houtproduct waarbij verschillende houtlagen kruislings onder hoge druk verlijmd worden. Die panelen zijn even sterk, stijf en brandveilig als gewapend beton. Noem het een premium versie van multiplex. Daarom worden deze houten flatgebouwen ook wel plyscrapers genoemd, naar het Engelse ‘plywood’ voor multiplex.

Andere voordelen van CLT: het is veel lichter dan gewapend beton (dus: minder zware funderingen en minder transport), het isoleert goed, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, kan goed worden hergebruikt en kan eenvoudig worden geprefabriceerd. Daardoor bouw je met CLT dubbel zo snel als met beton.

En de bossen dan?
Bart Muys, professor bosecologie en bosbeheer aan de KU Leuven: “Oude, dikke bomen verdienen ons grootste respect. Maar het is goed om te beseffen dat niet alleen levende bomen een gunstige invloed op de klimaatopwarming hebben. Ook als je bomen kapt om er houten meubels, balken of CLT van te maken, heeft dat een positief effect. Alle CO2 die de boom heeft opgenomen, zit opgesloten in het eindproduct en blijft dus generaties lang uit de lucht. Je verlengt, zo je wil, de levensduur van de boom. Want een boom die sterft en wegrot, geeft zijn CO2 weer vrij. Genoeg bos behouden voor recreatie kan wel degelijk samengaan met voldoende hout produceren om ons af te helpen van fossiele brandstoffen. Duurzame oogst is de clou, niet meer kappen dan er bijgroeit. We moeten bossen behouden, herstellen en uitbreiden.”

Het hele artikel lezen? Dat kan hier.

Geert Groote college Amsterdam
Foto: John Lewis Marshall