{{ showmenu }}

Berdien van Overeem - Centrum Hout

  • efficiency
  • kansen voor hout
  • bouwen met hout
  • bouwversneller
  • woningbouw

ING Bank vindt houtbouw veelbelovend

Eerder deze week verscheen een ING rapport waarin het bouwen van hout onder de loep werd genomen. Dit rapport richt zich op de bouwbedrijven in Nederland die voornemens zijn nieuwe investeringen te doen. ING stelt dat áls je dan toch van plan bent te investeren, doe dat dan in geïndustrialiseerde houtbouw. Want bouwen met hout kent vele voordelen.

Voordelen bouwen met hout

De ING bank ziet vele voordelen van bouwen met hout; het is industrieel goed te bewerken, en dus geschikt voor een geïndustrialiseerd bouwproces waarin prefab het nieuwe normaal is. Hout slaat CO2 op en het is goed herbruikbaar in een circulaire economie. En hout is een licht bouwmateriaal, waardoor het makkelijk te transporteren is. Het voordeel daarvan is minder transport bewegingen en daardoor minder uitstoot. Ook verwacht de ING dat houtbouw door de toekomstige CO2 heffingen financieel concurrerender wordt. En tot slot zorgen houten woningen voor een prettiger binnenklimaat en zijn gebouwen van hout minder aardbevingsgevoelig.

Potentie voor groei

Uiteraard gaat de ING ook in op de vraag of er voldoende hout is en hoeveel hout we in Nederland in de bouw verwerken.  Ongeveer 60% van de houtimport gaat richting de bouw.  En is uiteindelijk goed voor ca. 2% van de totale bouw. Alle ruimte voor groei! En die groei is mogelijk, concludeert de  ING, omdat het bos in Europa toeneemt, de belangrijkste bron voor het hout op de Nederlandse markt.

Barrières

Ook benoemt de ING bank enkele barrières voor het bouwen met hout. Om houtbouw het ‘nieuwe normaal’ te laten worden, zijn er investeringen nodig. Niet alleen van bedrijven, maar ook in kennis over bouwen met hout. Investeringen kosten tijd. Daarnaast is de houtprijs volatieler dan die van beton volgens de ING. Dit komt doordat de houtmarkt een wereldmarkt is met concurrerende prijzen, waardoor effecten in de markt snel worden doorberekend.  En tot slot zou houtbouw duurder zijn, maar de ING verwacht dat dit in de toekomst door diverse ontwikkelingen veranderd.

Conclusie

De ING concludeert dat je, als bouwbedrijf, investeringen in het bouwen met hout zeer serieus moet onderzoeken omdat de geïndustrialiseerde bouw zomaar de toekomst kan hebben.

Het hele rapport is hier te lezen

  • terug
    naar
    overzicht